02 kolovoza, 2012

Zelena rezidba marelice

 Početak kolovoza, kad poberemo sve slasne narančaste plodove, najpovoljnije je vrijeme za zelenu rezidbu marelice. Tada rane brzo zarastu i manja je mogućnost infekcije gljivicama jer su stabla marelica još u aktivnoj vegetaciji. Krošnju prorijedite uklonivši sve grančice koje se isprepliću, rastu uspravno ili prema sredini. Odrežite i sve ozlijeđene grančice i one s listovima nenormalne boje i veličine. Uklonite i sve grane koje konkuriraju produljnicama primarnih i sekundarnih grana.
Ako su stabla starija pa im se vrhovi grana suše, pomladite ih prikrativši glavne grane za jednu trećinu. Učinite to odjednom ili postupno tijekom dvije do tri godine. Krošnja će se potpuno obnoviti za 4-5 godina. Pritom svake godine u proljeće obnovite uzgojni oblik: vazu, piramidu ili palmetu. Nastanu li pri rezidbi veće rane obvezno ih premažite zaštitnom pastom. 
Nakon pomlađivanja i zelene rezidbe marelica, preporučuje se i gnojidba stajskim gnojem ili kompostom uz dodatak mineralna gnojiva sa što manjim udjelom dušika. U područjima s malo oborina, u kolovozu bi trebalo marelice i zalijati.