22 prosinca, 2011

Voće u hladnjačama

 Suvremena proizvodnja i tehnologija skladištenja voća danas su gotovo nemoguće bez hladnjača, u kojima se usporavaju biološki procesi u plodovima, posebice disanje i transpiracija. U hladnjačama s normalnom atmosferom sastav zraka je nepromijenjen u odnosu na otvorene prostore, relativna vlaga zraka je 85-90%, a temperatura zraka ovisi o vrsti voća koje se čuva, primjerice jabuka se čuva pri 0-1°C. Posebna su vrsta hladnjača komore s kontroliranom atmosferom u kojima se sastav zraka mijenja tako da se količina kisika smanjuje na 1-3%, a količina CO2 se povećava na 3-6%. To su hermetički zatvorene i vrlo dobro izolirane komore, a sastav zraka, vlažnost i temperatura prate se iz posebne kontrolne prostorije. U takvim uvjetima onemogućen je razvoj fizioloških i gljivičnih bolesti, plodovi dugo ostaju svježi i izgledaju kao netom ubrani. Iz plodova se ne gubi voda ni kiselina, ostaju dobre kakvoće, a dobro podnose promijenjene uvjete čuvanja nakon vađenja iz komora. Jabuke se u takvim hladnjačama mogu čuvati 7-9 mjeseci. Budući da plodovi dugo ostaju nepromijenjena izgleda, može se dogoditi da se predugo čuvaju u CA-komorama. Nakon vađenja iz hladnjače plodovi brzo gube na kakvoći, suhi su, mekani i brašnjavi ili se smežuraju. 
Čuvanjem voća, posebice jabuka, u hladnjačama s kontroliranom atmosferom, na tržištu su prevladale sorte koje dobro podnose dugo skladištenje, primjerice golden delicious, delicious, idared i njihovi križanci. Posljedica je toga sužavanje sortimenta na samo nekoliko sorti, a ostale su nepravedno nedovoljno zastupljene, iako su često kvalitetnije od navedenih. 
Osim jabuka, u hladnjačama s kontroliranom atmosferom čuva se i ostalo voće. 

Uvjeti čuvanja voća u CA-komorama i moguće trajanje skladištenja