Jabuke

Jabuke

subota, 14. svibnja 2016.

Perunike

Poslije sunovrata, tulipana i ostalog proljetnog cvijeća, u svibnju i lipnju vrtom dominiraju perunike, lat. Iris, velika skupina zeljastih trajnica koja je latinski naziv  dobila po Iridi, odnosno Iris, lijepoj grčkoj boginji duge i glasnici bogova. Tisuće sorti brojnih ishodnih vrsta i njihovih hibrida gotovo svih boja svrstane su u dvije osnovne skupine, lukovičaste i rizomatske. Lukovičaste perunike najčešće sadimo u kamenjare i uz rubove cvjetnjaka, jer su manje i niže, a srednje visoke i visoke rizomatske, koje su i najčešće u našim vrtovima, zauzimaju sredinu i pozadinu cvjetnih gredica, a lijepo pristaju uza zvončiće, lupine, božure i druge trajnice koje istodobno cvatu. Veoma su lijepe i kao samostalne cvjetne skupine uz terasu ili na  tratini. Osobito su, ne samo u nas nego i u cijeloj Europi te u SAD-u, gdje postoje brojna udruženja uzgajivača irisa, popularne bradate rizomatske perunike, poneke visoke i do 120 cm.

Dok cvatu, redovito uklanjajte ocvale cvjetove, kako se biljke ne bi iscrpljivale stvaranjem sjemena. Ljeti ih, za sušna razdoblja, povremeno zalijte, a najmanje 30 dana poslije cvatnje, u kolovozu svake treće ili četvrte godine, posebice ako im cvatnja oslabi i postanu preguste, razmnožite dijeljenjem. Rizom, odnosno podanak, zadebljalu podzemnu stabljiku, razrežite ili razlomite na dijelove duljine desetak cm. Svaki dio mora imati bar jedan pup i dobro razvijen korijen. Posadite ih u sunčan ili djelomično zasjenjen dio cvjetnjaka na propusno, ali plodno tlo. Teško glinasto tlo prije sadnje duboko prorahlite, dodajte pijesak  i kompost ili posve zreo stajski gnoj, koji je odležao najmanje jednu godinu. Ako je ikako moguće, tlo pripremite bar 2-3 tjedna prije sadnje.Podanke posadite, ovisno o veličini perunika,  na razmak 20-50 cm. Ne utiskujte ih dublje od desetak cm, kako bi ostali pri površini, jer im godi toplina sunčanih zraka. 
Kad ih budete rasađivali, stare i oštećene dijelove bacite, a suvišne podanke, kojih će zacijelo biti mnogo, jer perunike dosta brzo rastu, podijelite prijateljicama i prijateljima vrtlarima, ljubiteljima prekrasnih perunika.