17 veljače, 2011

Orezivanje - osnovna pravila i literatura

Orezivanje ukrasnog grmlja

Kako se približava proljeće sve češće razmišljamo o tome kako orezati voćke, ukrasno drveće i grmlje. U mnogim knjigama i priručnicima o vrtlarstvu i voćarstvu - i u knjižarama i u knjižnicama ponuda je prilično bogata - pronaći ćete brojne upute za orezivanje voćaka te ukrasna grmlja i drveća. Jedna od njih je i "Praktični vodič za orezivanje" Petera McHoya, s detaljnim uputama za orezivanje i oblikovanje ukrasna bilja, drveća, penjačica, živica i voćaka. Tekstovi su popraćeni s mnogo crteža i fotografija, a autor daje podatke i o osnovama orezivanja, potrebnom alatu te najpovoljnijem vremenu za orezivanje, tako da će i vrtlaru i voćaru koji prvi put orezuje svoje bilje sve biti jasno. U popisu drveća, grmlja i penjačica, popraćenu izvrsnim fotografijama svake navedene biljne vrste, pronaći ćete podatke o tome kako određena biljka podnosi orezivanje i kada je treba orezati. Osim u navedenoj knjizi, upute o orezivanju pronaći ćete i u "Vrtlarskom priručniku" te u još nekim knjigama istoga autora, u  knjizi "Vrt moj hobi" Martina Stangla,  "Cvatućim grmovima"  D.G. Hessayona te u drugim sličnim knjigama. I na internetu na mnogim stranicama možete pronaći mnogo uputa za rezidbu. 


Bez obzira na to koju knjigu ili web stranicu budete izabrali, pri orezivanju ukrasna bilja i voćaka pridržavajte se sljedećih osnovnih pravila:
1. Uvijek upotrebljavajte kvalitetan i oštar alat.
2. Svake godine odrežite suhe, slabe, polomljene, bolesne i preniske grane, te one koje se isprepliću.
3. Svaku granu uvijek orežite sve do zdravoga drva na kojemu nema mrlja koje ukazuju na oboljelo tkivo. Osim toga svi rezovi moraju biti čisti. Na prepiljenim dijelovima izgladite sve neravnine.
4. Ako ste početnik u orezivanju, ne poduzimajte nikakve drastične postupke. Ako je biljka zdrava bolje je uvijek orezati manje.
5. Pokupite sve orezane grančice; zdrave posjeckajte i kompostirajte, a zaražene bacite u smeće ili spalite.