07 srpnja, 2011

Djevojačko oko


 Od srpnja do rujna cvjetne gredice uljepšavaju žarkožute glavice djevojačkoga oka, lat. Coreopsis tinctoria, jednogodišnje biljke s nježnim nitastim listovima, koja je u Europu pristigla s livada sjevernoameričkog zapada. Dobro podnosi sušu i žarko sunce pa se lako udomaći u svakom vrtu i uspijeva i na suhim propusnim tlima. Ne pogoduje joj jedino teško glinasto tlo, osobito ako je cvjetnjak u sjenovitu dijelu vrta, jer tada slabije cvate. Kad je veći dio dana izložena izravnu suncu, poprima skladan grmolik oblik i puna je cvatova često s crvenkastosmećkastom ili tamnocrvenom sredinom. Zlatnožute latice pri vrhu su urezane, a nekad se od njih dobivala crvena boja.
Djevojačko oko lako se razmnožava sjemenom. Posijte ga u travnju izravno na mjesto uzgoja na cvjetnu gredicu ili u klijalište 4-6 tjedana prije presađivanja na stalno mjesto u cvjetnjak.
Osim jednogodišnjeg djevojačkog oka, iz roda Coreopsis sa osamdesetak biljnih vrsta, kao ukrasno se cvijeće uzgaja i nekoliko vrsta trajnica od kojih je nama najzanimljivija vrsta Coreopsis verticillata. Naime, jednu sortu te vrste selekcionirala je prof. dr. Elza Polak šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća u nasadu trajnica u pokusnom vrtu Zavoda za ukrasno bilje i pejzažnu arhitekturu Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Nakon testiranja koje je provela International Stauden Union u Weihenstephanu u Njemačkoj, sorta je dobila ime zagreb i označena je dvjema zvjezdicama kao vrlo dobra. Ubrzo je ušla u standardne europske i američke sortimente trajnica, a i danas je u ponudi mnogih vrtlarija u svijetu. Na sunčanim gredicama može biti visoka 20-30 cm, odlično podnosi sušu i bogato cvate u srpnju i kolovozu. Razmnožava se dijeljenjem podanka s korijenom kasno zimi ili u rano proljeće te sjemenom, koje niče za 2-3 tjedna. Ako ne uklanjate ocvale glavice može se i sama zasijati. Izvrsna je za obrubljivanje vrtnih staza i stuba te za mješovite cvjetne gredice s trajnicama u prirodnim vrtovima. Čak i kad ne cvate ističe se ljepotom čipkastoga lišća, a obilan nektar koji stvaraju njene zgodne žute ivančice vole leptiri i pčele. Odrezane glavice u vazi mogu izdržati nekoliko dana, a lijep su dodatak svakom buketiću ljetnoga cvijeća.