U svakom, pa i najmanjem vrtu, trebalo bi naći malo mjesta za lijepo, mirisno, često i ljekovito, začinsko bilje.
Bilo na posebnoj gredici bilo u povrtnjaku među povrćem, u cvjetnjaku među cvijećem ili u samo jednom sandučiću za cvijeće na balkonu, ono je pravo biljno blago našega vrta.
Bilo na posebnoj gredici bilo u povrtnjaku među povrćem, u cvjetnjaku među cvijećem ili u samo jednom sandučiću za cvijeće na balkonu, ono je pravo biljno blago našega vrta.
Kopar, boreč, bosiljak, čubar, krabuljicu, pelin, matičnjak, ljupčac, metvicu, kadulju, majčinu dušicu, korijander, ružmarin i druge začinske biljke uzgajajte blizu kuhinje, kako biste uvijek mogli skoknuti po prstohvat nečega što će mirisom i okusom oplemeniti jelo.

Za vegetacije berite uvijek svježe lišće jer se količina aromatičnih i ljekovitih sastojaka sušenjem smanjuje.
No i osušeno ili zamrznuto dobro će poslužiti zimi ako je vrt prekriven snijegom.
Kitica osušena aromatična bilja iz vlastita vrta u kuću unosi ugodan miris i podsjeća nas na lijepe trenutke provedene u našem malom biljnom carstvu.
Cvjetići i listići začinskih biljaka mogu poslužiti i za ukrašavanje jela i napitaka, kako bi bila privlačnija i ugodnija oku. Aromatizirano ulje, ocat, vino i šećer u salatama, slasticama i drugim jelima daje poseban okus. Topli čaj od metvice, kadulje, majčine dušice ili neke druge mirisne i ljekovite biljke za hladnih zimskih večeri ugrijat će nas i oraspoložiti.
Stoga pronađite prikladno mjesto za uzgoj začinskoga bilja, na suncu ili u polusjeni, na propusnu pjeskovitu humoznom umjereno vlažnom tlu, pa ga već ovog proljeća posijte ili posadite, kako biste i vi uživali u njegovim blagodatima.
Začinsko i ljekovito bilje ne prskajte pesticidima, a gredice na kojima rastu gnojite samo kompostom. Ne koristite mineralna gnojiva, osobito ne dušikova, jer tada začinsko bilje prebujno raste, podložno je bolestima i štetnicima, a smanjuje se i količina eteričnog ulja i ostalih ljekovitih i mirisnih sastojaka u njihovom lišću.
Nema komentara:
Objavi komentar