14 ožujka, 2024

Najpovoljniji trenutak za obradu tla

Kako ne biste tlo obrađivali premokro ili presuho te pogoršali plodnost i pokvarili strukturu tla, vrlo je važno odabrati najpovoljniji trenutak za obradu tla. Lagana pjeskovita tla lako obrađujemo i kad su suha i kad su mokra jer su uvijek sipka. Srednje teška ilovasta tla valja obrađivati kad sadržavaju 40 - 60% vlage od svoga maksimalnog kapaciteta, odnosno kad su osrednje vlažna. Razdoblje kad su teška glinasta tla povoljna za obradu najkraće je jer je u njih razmak između pretvrdog i ljepljivog stanja vrlo kratak. Obrađujete li takva tla prevlažna, pa ih ostavite da se prosuše, ona se jako stvrdnu, pa ih je teško usitniti. Stoga u jesen najprije treba obraditi teška tla prije nego što se previše natope vodom i postanu ljepljiva, potom srednje teška i na kraju lagana pjeskovita tla. U proljeće pak najprije valja obrađivati lakša tla jer se ona prva prosuše, potom srednje teška, pa teška, koja se prosuše najkasnije. Ako je tlo teško, glinasto i ljepljivo, bolje ga je obrađivati kad je malo suše nego dok je prevlažno. Ako je presuho, može se mala površina kao što je gredica u povrtnjaku poškropiti, pričekati nekoliko sati da tlo upije vodu i potom štihati.
Najpovoljniji trenutak za obradu tla u voćnjaku, povrtnjaku ili cvjetnjaku, možete odrediti vrlo jednostavno na nekoliko načina:
1. Prošećite se po vrtu - ponesite štihaču - i pogledajte kakav su otisak ostavili đonovi vaših cipela. Ako su otisci jasno vidljivi, možete početi štihati.
2. Najjednostavnije ćete odrediti je li tlo povoljno za obradu uzmete li grudicu zemlje u šaku i stisnete ju. Ostane li nakon otvaranja šake zemlja zbijena i slijepljena, ne žurite se s obradom; pričekajte još malo da se tlo prosuši do dubine štihače.

3. Je li tlo u povoljnom stanju za obradu najbolje je procijeniti pri pokušaju štihanja ili kopanja. Utisnite štihaču u zemlju i promotrite koliko se tla pritom odlomilo. Ako je širina odlomljene grude jednaka širini lopate, ako se tlo pri kopanju i štihanju lijepo rahli i miješa, tlo je u najpovoljnijem stanju za obradu. Ako se tlo pri štihanju i kopanju lijepi za štihaču i razmazuje, tlo je premokro; ako se kida u velike grude znači da je presuho.

I na kraju još jedan brzi test: uzmite grudu zemlje i pustite da slobodno padne. Ako se gruda u dodiru s tlom rasprši, pravi je trenutak za obradu tla. 
Prionite na posao!