26 travnja, 2012

Ptičje mlijeko

Na njivama, livadama, u voćnjacima i vinogradima, pod grmljem i uz putove – i u mom vrtu njeni bijeli zvjezdoliki cvjetići izviruju iz trave - raste dražesna niska lukovičasta trajnica s bijelim zvjezdastim cvjetovima u nas poznata pod nazivom ptičje mlijeko, lat. Ornithogalum umbellatum. U ostalim europskim državama poznatija je pod nazivom zvijezda iz betlehema, a kao ukrasna cvjetnica uzgaja se širom Europe i Sjeverne Amerike. Cvate u travnju i svibnju, nakon cvatnje lišće postupno odumire, a iz plodnice nastaju plodići i u njima sjemenke. U tlu ostaju sitne okrugle bijele lukovice što se mogu naći u vrtnim centrima među ostalim lukovicama za jesensku sadnju. Budete li ih na jesen kupovali, posadite ih 6-8 cm duboko na razmak 8-10 cm na sunčane dijelove cvjetnjaka, među niske trajnice, u tratinu ili pod cvatuće grmlje. Nježnom ptičjem mlijeku pogoduju svi tipovi tala osim jako vlažnog, hladnog i glinastog, a odlično podnosi ljetnu sušu i vrućinu jer tada miruje. Ako ih posadite u tratinu dok biljčice cvatu, površinu na kojoj raste ne smijete kositi, kako bi se ptičje mlijeko razmnožilo sjemenom - raznose ga mravi - i raširilo po tratini. Za kamenjare zvijezda iz betlehema nije naročito pogodna jer u povoljnim uvjetima može postati napasna i širiti se na uštrb drugih biljaka.
Prema nekim mišljenjima lukovice ptičjeg mlijeka jestive su i ljekovite. Međutim, novija američka istraživanja - u SAD je biljka prenesena kao ukrasna, pa se podivljala raširila po pašnjacima i obradivim površinama - pokazuju da cijela biljka sadržava toksične alkaloide, pa može prouzročiti trovanje ljudi i stoke.
Osim navedene vrste, iz roda Ornitoghalum, bilo u vrtovima, bilo u kući ili za rez, uzgaja se još nekoliko vrsta. Najpoznatije su O. thyrsoides s bijelim cvatovima, iz južne Afrike, što se uzgaja kao gladiola za rez, poznata pod afričkim nazivom činčerinči, te O. dubium s narančastim cvjetovima koja se uzgaja kao lončanica.