04 listopada, 2012

Salata od cikle

 Za salatu od cikle za četiri osobe pripremite 750 g cikle, po mogućnosti što sitnije, 4 lista lovora, 15 cijelih zrna pimenta, 15 klekinja (bobica borovice), 4 žlice ulja, 1 žlica senfa po želji, sok od 1/2 limuna, 3 žlice vinskoga octa, bijeli papar, 1 1/2 žličice šećera, 2 male crvene jabuke, 2 mala kisela krastavca, 1 mala glavica crvenog luka. Odstranite listokorijenje, pa ciklu dobro operite. Lovor, piment i klekinje stavite u malu platnenu vrećicu, pa skupa s vrećicom kuhajte u ½ litre posoljene vode dok ne zavrije. Dodajte ciklu i kuhajte 15-30 minuta dok korijenje ne omekša. Kuhanu ciklu potopite u hladnu vodu, oljuštite i narežite na ploškice. Pomiješajte ulje, senf, limunov sok, ocat, sol, papar i šećer za preljev. Nasjeckajte jabuke, kisele krastavce i luk, pa sve sastojke prelijte pripremljenim preljevom. Lagano promiješajte pa do posluživanja poklopljenu salatu ostavite nekoliko sati na hladnom.