04 listopada, 2012
Salata od cikle
Za salatu od cikle za četiri osobe pripremite 750 g cikle, po mogućnosti što sitnije, 4 lista lovora, 15 cijelih
zrna pimenta, 15 klekinja (bobica borovice), 4 žlice ulja, 1 žlica senfa po
želji, sok od 1/2 limuna, 3 žlice vinskoga octa, bijeli papar, 1 1/2 žličice
šećera, 2 male crvene jabuke, 2 mala kisela krastavca, 1 mala glavica crvenog
luka. Odstranite listokorijenje, pa ciklu dobro operite. Lovor, piment i klekinje stavite u malu
platnenu vrećicu, pa skupa s vrećicom kuhajte u ½ litre posoljene vode dok ne
zavrije. Dodajte ciklu i kuhajte 15-30 minuta dok korijenje ne omekša. Kuhanu
ciklu potopite u hladnu vodu, oljuštite i narežite na ploškice. Pomiješajte ulje,
senf, limunov sok, ocat, sol, papar i šećer za preljev. Nasjeckajte jabuke,
kisele krastavce i luk, pa sve sastojke prelijte pripremljenim preljevom.
Lagano promiješajte pa do posluživanja poklopljenu salatu ostavite nekoliko
sati na hladnom.