10 ožujka, 2011

Rezidba voćaka

U prvim godinama poslije sadnje voćke valja obvezno orezivati kako bi se oblikovao željeni uzgojni oblik: piramida, palmeta, vaza, vreteno i drugi. Pritom se pridržavamo osnovnih pravila reza za oblikovanje pojedinog uzgojnog oblika. Rezidbom mladih voćaka postižemo uravnotežen razvitak cijele krošnje, što je preduvjet za njeno ravnomjerno opterećenje plodovima u doba rodnosti. Pravilnim se rezom stvara čvrst kostur krošnje koji će poslije podnositi težinu grana, lišća i plodova. Usto se voćke sve manje povijaju, ne lome im se grane te podnose i jače vjetrove.
Kad se posve oblikuje krošnja i voćka uđe u punu rodnost, rezidbom se održava ravnoteža između vegetativnog rasta i rodnosti. Time se omogućuje obilan i kvalitetan urod. Voćka koja se redovito orezuje ima bolje osvijetljenu i prozračniju krošnju, plodovi su bolje obojeni, krupniji i kvalitetniji. Štete koje nanose bolesti i štetnici su manje. Ako je krošnja pregusta, intenzitet fotosinteze je slabiji, zameće se manje cvjetnih pupova, te mogu stradati od pozebe. Izbojci koji se razvijaju u sjeni mogu biti manji i nezreli.
Iako se voćke moraju rezati na određen način, specifičan za svaki uzgojni oblik, nekih se osnovnih uputa uvijek valja pridržavati. Tako bi trebalo svake godine krošnju prorijediti, odrezati sve grane usmjerene prema središtu, te uspravne, suhe, polomljene ili zaražene rak-ranama. Odstranite i sve preniske grane povijene prema tlu, jer ometaju radove u voćnjaku, te grane koje se isprepliću. Kako bi produljnice skeletnih grana bile jednostruke i ne bi se račvale, uklonite vršne grane koje im konkuriraju. Uz prorjeđivanje krošnje pojedine grane i prikratite, zahtjeva li to uzgojni oblik.

Pri rezidbi je važno odrezati sve uspravne nerodne izbojke odnosno mlazove ili šibe vodopije, koje izbijaju iz debljih grana, zasjenjujući krošnju i odnoseći mnogo vode i hraniva. Također bi trebalo pokupiti sve zaostale plodove na granama, tzv. mumije, te ih spaliti, jer mogu biti izvor zaraze monilijom. Dobro bi bilo očistiti koru debla i jačih grana žičanom četkom. Time uništavamo štetočince koji prezimljuju u pukotinama kore i sprečavamo njihovo širenje u proljeće. Koru postružite brižljivo, pazeći da je ne ogulite preduboko.
Režete li deblje grane, primjerice pri pomlađivanju starih stabala, mjesta reza premažite voćarskim voskom ili tvorničkim preparatima za zaštitu od prodora uzročnika truleži drva.
Zagovornici ekološkog voćarstva preporučuju nakon rezidbe prskati voćke čajem od preslice i premazati deblo i deblje grane biodinamičkom pastom za njegu voćaka.