30 prosinca, 2010

Božićni kaktus

Za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana još jedna lijepa biljka svojim neobičnim cvjetovima i bogatom cvatnjom ukrašava naše domove i pridonosi blagdanskom ugođaju. To je božićni kaktus, Schlumbergera truncata. Jeste li bili te sreće da vam je i ove godine procvao baš za Božić? I kako ga valja njegovati da nas razveseli i procvate baš za blagdane?
Tajna je u duljini dana i mirovanju. Ako vaš božićni kaktus, ne razvije cvjetove ove godine, pobrinite se da procvate iduće. U veljači ga, kad završi cvatnja, pustite da miruje, zalijevajte tek toliko da se članci ne osuše, a temperatura u prostoriji neka bude 10-15°C. Sredinom ožujka presadite ga u pjeskovito humusni supstrat kisele reakcije (pH 5-6), a početkom travnja počnite oprezno zalijevati. Kad uočite da božićni kaktus ponovo raste, možete početi i s prihranjivanjem tekućim gnojivom. U srpnju i kolovozu, kad se zameću cvjetni pupovi, neka opet miruje. Ne prihranjujte ga i zalijevajte vrlo štedljivo. U rujnu opet povećajte količinu vode, prihranjujte svakih 14 dana i povremeno orosite. Kako bi procvao za Božić, počevši od kraja rujna neka bude najmanje 6 tjedana u mraku 14-16 sati na dan uz temperaturu 17-20°C, sve dok se ne pojave pupovi. 
Božićni kaktus najbolje uspijeva ako je cijele godine na istomu mjestu, samo ga ljeti valja zaštititi od izravna sunca. Ne premještajte ga po kući, osobito kad se pojave prvi cvjetovi, jer bi mogao odbaciti sve pupove pa bi sav vaš dotadašnji trud bio uzaludan.