05 travnja, 2012

Cvatnja oraha

 Na počeku travnja, odmah nakon listanja, počinje cvatnja muških cvjetova oraha, lat. Juglans regia. Skupljeni su u 5-15 cm dugačke, debele i viseće rese, smještene na jednogodišnjim grančicama. Svaka resa sadržava 100–150 sjedećih muških cvjetića. Oni se sastoje od ocvijeća, to su 4 zelenkasta listića, i 6-40 prašnika s veoma kratkim prašničkim nitima. Zelenkasti okrugli ženski cvjetovi, prepoznatljivi po dvjema perasto raširenim njuškama tučka, najčešće cvatu nakon muških, poslije listanja, u travnju do sredine svibnja. Razvijaju se pojedinačno ili po 2-5 u skupinama na vrhovima mladica, a nalikuju na pupoljke. Plodnica im je podrasla i sadrži jedan sjemeni zametak. Orah je jednodomna biljka što znači da se na istom stablu nalaze i ženski i muški jednospolni cvjetovi. Kad započne cvatnja muških cvjetova peludna zrnca raznosi vjetar – orah je anemofilna biljka - na udaljenost 80-180 m. Za samooplodnju bi se cvatnja muških i ženskih cvjetova na jednom stablu trebala odvijati istodobno, jer je pelud sposobna za oplodnju samo 2-3 dana, a njuške tučka mogu primiti pelud 4-6 dana. U većine sorti oraha muški cvjetovi cvatu prije ženskih - ta se pojava naziva protandrija - pa je češća stranooplodnja, odnosno oprašivanje i oplodnja peludom neke druge sorte koja istodobno cvate. Kod nekih pak sorti najprije cvatu ženski cvjetovi - to je protoginija - pa potom muški. Ako istodobno cvatu i muški i ženski cvjetovi govorimo o homogamiji.
Stoga je važno pri sadnji oraha osigurati oprašivače izborom najmanje dvije do tri različite sorte. Uz veći broj sorti veća je vjerojatnost da će bolje uspjeti međuoprašivanje i međuoplodnja te osigurati redovite i veće prirode. Pri izboru sorti i njihovom rasporeda u voćnjaku vrlo je važna podudarnost vremena cvatnje muških resa sorte oprašivača sa vremenom cvatnje ženskih cvjetova. 
Pri rasporedu sorti oprašivača važno je znati i učestalost i smjer puhanja vjetra u vrijeme cvatnje kako bi pelud dospjela na njuške tučka svih ženskih cvjetova. Cvatnja i oplodnja oraha ovise i o vremenu tijekom zime. Ako je zima blaga i topla, muški će se cvjetovi brže razviti, pa pelud izgubi klijavost prije cvatnje ženskih cvjetova. Oplodnja je tada slaba i nepotpuna, što može prouzročiti nerodnost oraha. Pri izboru sorti oraha koje budete sadili u vrtovima ili u voćnjacima valja uzeti u obzir i početak vegetacije pojedinih sorti. Kasniji početak vegetacije i kasnija cvatnja smatraju se velikom prednošću jer se izbjegavaju štete od proljetnih mrazova.