31 svibnja, 2012

Zašto otpadaju plodovi voćaka

 Zbog slabe oplodnje jednog dijela cvjetova, voćke poslije cvatnje odbacuju dio plodova koji su zakržljali i nisu se nastavili normalno razvijati. 
To je prvi val otpadanja plodova koji traje oko dva tjedna. Tu pojavu možete ublažili tako da uvijek pri kupnji sadnica voćaka birate sorte koje istodobno cvatu i dobro se oprašuju.
Potkraj svibnja počinje drugi val otpadanja plodića na voćkama, a traje sve do konca lipnja. Otpadanje plodova je intenzivno za oblačna i kišovita vremena, te ako nastupi suša. Mnogo plodova otpadne s mlađih stabala, sa slabije razvijenih grana na starijim stablima, te ako je cijelo stablo slabo razvijeno.

Voćke ne mogu ishraniti sve zametnute plodove jer tijekom lipnja intenzivno rastu mladice i zameću se cvjetni pupovi za sljedeću godinu. Tada su voćkama potrebne velike količine vode i hraniva. 
Kako biste spriječili prejako otpadanje plodova, sve uzgojne mjere, posebice obradu tla, gnojidbu i kontrolu bolesti i štetočinja obavite ako je ikako moguće u najpovoljnije vrijeme, kako kažu agronomi u optimalnim rokovima. 
Dio plodova otpadne zbog mraza, tuče i jaka vjetra, pa je nužno, koliko se može, sprječavati i te štete. To se može učiniti vjetrozaštitnim pojasevima, mrežama, protugradnom obranom i sličnim. 
Treći val otpadanja plodova može nastupiti prije berbe, ali to nije toliko intenzivno kao u lipnju i ne javlja se u svih voćaka.