21 travnja, 2011

Zašto otpadaju plodovi oraha

Mnogi se mali vrtlari, ako im u dvorištu raste pokoje stablo oraha, pitaju zašto plodovi oraha u pojedinim godinama potkraj ljeta pocrne i otpadnu. Plodove oraha izgrizaju gusjenice jabukova i orahova savijača ili je stablo zaraženo bakterijom Xanthomonas campestris pv. juglandis, uzročnicom orahove crne pjegavosti. Sve zaražene i mumificirane plodove pokupite i uništite, lišće svake jeseni dobro usitnite i tlo oko stabala okopajte. Zaražene i suhe izbojke i grane odrežite i spalite, a krošnju prorijedite kako bi bila prozračna i dobro osvijetljena. Prema iskustvu francuskih uzgajivača oraha bakterijsku crnu pjegavost možete pokušati spriječiti bakrenim pripravcima: cuprablau Z u omjeru 0,25-0,3%, champion u omjeru 0,35-0,45%, champ formula2FL u omjeru 0,2-0,25%, bordoška juha u omjeru 0,75-1,5%. Orahe bi prvi put trebalo prskati u trenutku pupanja, a drugi put u fazi prvih listića, kad počne cvatnja ženskih cvjetova. Treći put prskajte u fazi mladih plodića, kad su veličine malih maslina. Do konca lipnja bi trebalo nastaviti s prskanjem svakih 10-15 dana, kako biste zaštitili listove i plodove. U jesen istim pripravcima u malo višim omjerima prskajte drvo i otpalo lišće, čime sprječavate prezimljavanje bakterije.
Štete koje čine gusjenice jabukova i orahova savijača sprječavaju se postavljanjem lovnih pojaseva od valovita kartona na deblo sredinom lipnja. Skidajte ih svaki tjedan do konca srpnja, uništite gusjenice i kukuljice, pa opet privežite. U jesen, kad gusjenice izlaze iz plodova i traže skrovišta za prezimljavanje, prije berbe oraha, pojaseve ponovo postavite. Neka ostanu na deblu do proljeća, a tada ih odvežite i spalite. Osim toga, gusjenice savijača možete prskati bioinsekticidima čija je djelatna tvar bakterija Bacillus thuringiensis: thuricide P, bactospeine WP i baturad WP. Prskajte u omjeru 0,1% prvi put sredinom svibnja, te drugi put sredinom ili potkraj srpnja, a poslije prema potrebi prskanje ponovite. Navedeni bioinsekticidi se ne smiju miješati s bakrenim, uljanim i lužnatim pripravcima.