13 studenoga, 2014

Anđeoska marmelada

 Budući da goleme bundeve pečenice teške po nekoliko kilograma moja mala obitelj odjednom nije mogla pojesti, kad sam ih počela uzgajati krenula sam u potragu za receptima za njihovo konzerviranje. Iskušavajući nekoliko recepata za džem i pekmez, na koncu sam kao najbolji izabrala francuski recept za anđeosku marmeladu, po kojem se najčešće ukuhavaju sijamske tikve ali se može primijeniti i za dinje i velike bundeve.

Posve zrele bundeve ogulite, nasjeckajte na kockice i kuhajte u slanoj vodi ili pecite u pećnici pri temperaturi 175 Celzijevih stupnjeva oko 45 min dok ne omekšaju. Ocijedite, kockice zgnječite ili propasirajte, dobivenu kašu pomiješajte s jednakom količinom meda, cvjetnog, livadnog ili bagremovog, pa ostavite 24 sata da odstoji. Dodajte po želji klinčić, cimet, neprskanu koru i sok od naranče i limuna, pa kuhajte oko 2 sata sata, dok se marmelada ne zgusne. Vruću marmeladu punite u vruće staklenke i pasterizirajte u pećnici pola sata pri temperaturi 70 Celzijevih stupnjeva. Umjesto meda, za pripremu marmelade i kompota od bundeve možete upotrijebiti i šećer uz dodatak sirupa od naranče ili marelice. Količina šećera ovisi o zrelosti bundeva; za svaki kilogram kaše dodajte 2 dl sirupa i oko 250 g šećera. Kaši od bundeva možete dodati i kašu od jabuka, bresaka, marelica, smokava i slična voća pa ćete dobiti finu miješanu marmeladu. Svi koji su kušali tako pripremljenu tikvu pečenicu priznali su da je mnogo bolja kao voće nego kao povrće.
Marmeladu od velikih bundeva ne ukuhavam odmah nakon berbe jer su vrlo tvrde, već čekam da kora posve posvijetli, a meso dozori i malo omekša, te ispod kore nije više zeleno. Kako bundeve postupno dospijevaju, prve plodove kuham u studenom, a posljednje, ovisno o tome koliki je bio urod, u ožujku ili travnju. Od najljepših, najzdravijih i najzrelijih plodova ostavljam sjeme za ponovni uzgoj.