22 srpnja, 2010

Kopanje jama za sadnju voćaka, ukrasna drveća i grmlja

 Ako ste nacrtali plan vrta i izabrali voćke, ukrasno drveće i grmlje, odredili i na terenu označili mjesta gdje ćete ih posaditi, raščistili, poravnali, na nagnutom terenu terasirali dvorište i izradili stube, vrijeme je da obavite i pripreme za sadnju. Budući da korijenje drveća prodire duboko u tlo, najbolji način pripreme tla je duboko oranje ili rigolanje, što se provodi kad se podižu veliki plantažni voćnjaci. I u malom vrtu možete cijelu površinu na kojoj će biti oblikovan vrt, dakle i povrtnjak i voćnjak i cvjetnjaci, duboko preorati ili rigolati i pritom obaviti meliorativnu gnojidbu stajnjakom i mineralnim gnojivima. Ako traktor ne može ući u vaše dvorište, a za ručno rigolanje, poprilično obiman i težak posao, nemate snage ili vremena - duboko preštihajte i obilnije pognojite bar dio vrta u kojem ćete uzgajati povrće i cvijeće, a za sadnju voćaka i drveća, najmanje 4 tjedna, a najbolje 2 -3 mjeseca prije sadnje, iskopajte jame. Budete li jabuke, kruške, šljive, trešnje, višnje, breskve, marelice i druge voćke i ukrasno drveće koje ste izabrali, sadili u jesen, jame valja iskopati u kolovozu ili rujnu. Za proljetnu sadnju iskopajte ih u jesen i zimi, najkasnije do sredine siječnja, kako bi tlo za vrijeme zime promrzlo i razrahlilo se. Jame mogu biti okrugle ili četvrtaste, promjera najmanje 1-1,5 m. Dubina može biti oko 50 do 100 cm što ovisi o svojstvima tla. Na glinastim tlima sa zbijenim i nepropusnim slojevima iznad kojih se dugo zadržava voda jame bi trebale biti dublje kako bi se nepropusni sloj razbio i prorahlio. Na ilovastim, lakšim, rahlim i propusnim tlima s više čestica pijeska i praha, dovoljno je iskopati jame do dubine od 60 do 70 cm. Dakle, što je tlo slabije plodnosti to veća mora biti jama za sadnju.

Kad smognete snage za kopanje jama, najprije iskopajte mekotu, plodni površinski sloj tla do dubine od 30 cm, pa ju odložite pokraj jame. Zdravicu, donji manje plodni sloj debljine oko 35 cm, a na težim tlima i deblji, također iskopajte i odložite na drugu stranu. Ako je tlo jako tvrdo, nakon iskopa mekote ulijte u jamu desetak litara vode, ostavite nekoliko dana da tvrdi sloj upije vodu i omekša, pa potom iskopajte zdravicu. Ako je vaše dvorište već uređena površina koja je nekad bila oranica, vinograd, povrtnjak ili je bilo uzgajano neko drugo kulturno bilje, pa je tlo dovoljno rahlo i plodno do veće dubine, zdravicu ako nije pretvrda ne morate iskopati, dovoljno je dno jame dobro prorahliti vilastom štihačom. Tako pripremljene jame za sadnju voćaka, ukrasna drveća i grmlja ostavite na miru do sadnje. 

Dva do tri tjedna prije sadnje polovicu iskopane zemlje, i zdravice i mekote, usitnite i pomiješajte s oko 400 g mineralna gnojiva s većim udjelom fosfora i kalija (NPK 7:14:21 ili NPK 5:20:30 i sl.) i 6-8 kg kompostiranoga ili 400 do 600 g peletiranoga stajnjaka. Ako ste iskopali i neplodan glinast donji sloj, razbacajte ga po dvorištu pa ga zamijenite mekotom iz drugih dijelova vrta – ostat će vam dosta mekote od izrade stuba i terasa. Jame zatrpajte s ostatkom zemlje i pustite da se do same sadnje tlo malo slegne. Na početku studenoga, čim rasadničari počnu vaditi voćne sadnice iz rasadnika i pripremati za prodaju, nabavite sadnice i odmah ih posadite. Ako vrijeme za sadnju u jesen ne bude povoljno, kupljene sadnice utrapite do sadnje. U zaštićenom dijelu vrta iskopajte jarak, položite sadnice jednu do druge i korijenove bale pokrijte rahlim pjeskovitim tlom. Tijekom zime povremeno prekontrolirajte u kakvom su stanju i po potrebi tlo 
navlažite, posebice ako zima bude suha i bez snijega. 

Najčešća pogreška koju činimo pri sadnji voćaka i ostala drveća je žurba: najčešće prekasno kopamo jame za sadnju ili su premale i preplitke. Korijenje stabala posađena u plitku jamu ubrzo će naići na tvrdi nepropusni sloj, neće se ravnomjerno razvijati u dubinu nego će se širiti u površinskom sloju tla, neće moći primati vodu iz dubljih slojeva tla pa će se voćke slabo razvijati, ostati kržljave ili se nakon nekoliko godina, kad bi trebale postići punu rodnost, osušiti.
Često se dogodi i da kupimo sadnice, donesemo ih kući, iskopamo jame i odmah posadimo. Pritom zaboravljamo da su voćke, ukrasno drveće i grmlje višegodišnje biljke koje će dugi niz godina ostati u našim vrtovima. Stoga i one zaslužuju dobru pripremu tla, brižljivu sadnju i malo više naše pažnje.
A kako bi trebalo obaviti sadnju voćaka, ukrasna drveća i grmlja reći ću vam kad za to dođe vrijeme.