28 srpnja, 2011

Paprike

 U doba kad je Kolumbo doplovio do obala Novoga Svijeta, američko stanovništvo je paprike, lat. Capsicum spp., tada nepoznate Europljanima i Azijcima, uzgajalo već više od 5000, a rabilo dulje od 9000 godina. Čim su ih upoznali i Europljani, mljevena crvena paprika zamijenila je dotad najvažniji i najčešće upotrebljavan skuplji začin crni papar, lat. Piper nigrum. Tadašnje stanovništvo Karipskih otoka paprike je nazivalo aji, a narod Azteka čili, kako se i danas najčešće nazivaju širom svijeta. Od 23 vrste paprika iz roda Capsicum, sada se uzgaja 4-5 vrsta. Sve su one višegodišnje zeljaste biljke, prosječno visoke 0,6 -1,2 m, ali se najčešće uzgajaju samo jednu sezonu.
Najpoznatija je i najvažnija vrsta, svuda u svijetu osim u Južnoj Americi, paprika Capsicum annuum, bjelkastih cvjetića, a potječe iz Srednje Amerike i Meksika. Više od tisuću sorti ove vrste uzgaja se u cijelomu svijetu kao povrtne kulture te za ukras, a najveći proizvođač je Indija.

Druga vrsta, Capsicum pubescens, koja jedina ima crne sjemenke, dok su sjemenke ostalih vrsta slamnatožute, podrijetlom je s ekvadorskih i bolivijskih visoravni. I danas se tamo uzgaja kao i u planinskim područjima Meksika i ostalih zemalja toga područja. U Europi, SAD-u i Aziji su veoma rijetke. Stabljike i listovi su joj prekriveni finim dlačicama, a plodovi sliče na male jabučice s debelim mesnatim usplođem. Izrazito su pikantne, odnosno ljute. U Južnoj Americi ih nazivaju rocoto, a u Meksiku manzano ili caballo. Uzgajaju se i kao višegodišnje grmolike biljke te kao stabalca u posudama ili u vrtovima u područjima s blagom klimom.
Treću vrstu, lat. Capsicum baccatum, lako je prepoznati po uočljivim pjegama na cvjetovima, žutim prašnicima i izbočinama na lapovima, što ostale vrste nemaju. Potječe iz sjeverne Argentine i Bolivije. Biljke su visoke i do 2,5 m, mogu biti uspravne i razgranate ili puzave, pa se uzgajaju kao stabalca ili penjačice u vrtovima.  Listovi su im veliki, tamnozeleni, a zreli plodovi načešće narančastocrveni, no mogu biti i žuti i smećkasti, različitih oblika. Većina sorti koje se uzgajaju u južnoameričkim suptropskim i tropskim područjima pripada upravo ovoj vrsti. Uzgajaju se i slatke i ljute sorte, a također nisu baš česte u ostalim dijelovima svijeta. Domaće stanovništvo ih naziva aji ili kelluuchu ako su svježe, te cusqueno kad su osušene.
Preostale dvije vrste, C. frutescens i C. chinense, teško je razlikovati, a mnogi stručnjaci ih smatraju jednom vrstom. Cvjetovi su im ljubičasto ili zelenkasto bijeli, a pojavljuju se na svakom članku stabljike. Neke od najljućih sorti paprika pripadaju upravo ovoj vrsti, ali isto tako ima i sorti veoma blaga okusa. Najpoznatije su tabasco papričice koje služe za pripremu poznata pikantna tabasco umaka.