12 kolovoza, 2010

Luk srebrnjak


 Ozimi luk srebrnjak, lat. Allium cepa, pulski, majski, junski, skopski, pompei i slične sorte, najčešće se uzgaja za najraniju potrošnju kao mladi luk u proljeće. Crne sitne nepravilno piramidalne sjemenke posijte u kolovozu u hladno klijalište ili na posebnu gredicu za uzgoj presadnica. Od sjetve do nicanja može proći i 15-20 dana. Stoga tlo nakon sjetve prekrijte kompostom kako se površina ne bi isušivala. Do nicanja tlo orošavajte svaki dan i redovito plijevite. Nakon nicanja dovoljno je zalijevati svaki treći dan. U rujnu i listopadu, 40-60 dana nakon sjetve, presadnice debljine olovke posadite na razmak 10-15 cm, na gredice koje ste prošle jeseni pognojili stanjakom, poslije rajčice, paprike, krastavaca, tikvica ili krumpira. Za jedan četvorni metar, odnosno za jedan red duljine 4-5 m potrebno vam je 50 presadnica.
Osim iz presadnica, luk srebrnjak možete uzgojiti i iz lučica. Posadite ih u jesen, od početka rujna do konca listopada, na razmak 3-10 cm između lučica u redu. Razmak između redova neka bude 20 cm. Lučice možete posaditi i gušće, budete li luk srebrnjak u rano proljeće vadili i trošili za jelo kao mladi luk.
Luk srebrnjak vrlo dobro podnosi niske temperature, a najbolje uspijeva na dobro porahljenim, pjeskovitim i propusnim tlima, na izdignutim gredicama na kojima zimi ne stoji voda.
Rano u proljeće plitko ga okopajte, a kad bude promjera 2-3 cm, mladi luk srebrnjak možete vaditi za jelo.Ostavite li srebrnjak da i dalje raste - okopavajte ga i plijevite prema potrebi - u svibnju i lipnju razvit će se srednje velike srebrnobijele plosnate lukovice blagoljuta slatkasta okusa.
Svaka teži 30-40 grama pa na jednom m2 možete uzgojiti 1-2 kg luka srebrnjaka, ovisno o tome u kom stadiju ga berete. Ne može se dulje čuvati pa ga morate odmah trošiti.