05 siječnja, 2012

Podkulture u voćnjaku


U malim voćnjacima postoji mogućnost uzgoja neke potkulture ili međukulture: povrća, ratarskih usjeva ili neke druge poljoprivredne kulture, između redova voćaka. Odnosi se to na voćnjake u kojima je razmak između redova velik, 5-10 m, a uzgojni oblik prikladan npr. palmete. Potkulture se mogu uzgajati prve tri do četiri godine nakon sadnje voćaka, dok voćke ne zasjenjuju prostor između redova gdje se uzgaja potkultura. Potom valja odabrati najpovoljniji način održavanja tla u voćnjaku: trajnu obradu, obradu i zelenu gnojidbu, zastiranje ili zatravljivanje.
Prema utjecaju na voćke potkulture svrstavamo u tri skupine:
ŠKODLJIVE PODKULTURE: oduzimaju mnogo vlage iz tla i zasjenjuju ga. To su žitarice: pšenica, raž, ječam i kukuruz; industrijske biljke: lan, konoplja, suncokret i uljana repica; korjenasto-gomoljaste biljke: šećerna repa, krumpir, cikla, mrkva, peršin i celer itd.; jagodasto voće: jagoda, malina, kupina, ribiz, ogrozd i borovnica; te ostale biljke: krastavac, lubenica, dinja, tikva, kupus i slično povrće.
PODNOŠLJIVE PODKULTURE: biljke koje sijemo u jesen, a kosimo u proljeće, primjerice grahoricu, stočni grašak i druge kulture za stočnu hranu.
POVOLJNE PODKULTURE: biljke koje mogu poboljšati svojstva tla ili pak ne štete uzgoju voćaka. To su mahunarke, primjerice grašak, niski grah, soja ili bob, koje mogu povećati količinu dušika u tlu te luk, češnjak, poriluk, paprika, rajčica i slično povrće uz pojačanu gnojidbu i redovitu obradu tla. Osim toga između redova voćaka mogu se uzgajati i različite vrste niskog i srednje visokog cvijeća i ljekovitog te začinskog bilja: kadifice, neven, dragoljub, bosiljak, kopar, majčina dušica, matičnjak, metvica i druge.
Hoćemo li uzgajati potkulture i koje ćemo izabrati ovisi o potrebnim uzgojnim mjerama i o prirodnim uvjetima: klimi i svojstvima tla. Pri uzgoju potkultura u voćnjaku valja nastojati da uzgojne mjere za potkulture ne ometaju redovite i potrebne radove u voćnjaku: obradu, gnojidbu, zaštitu, rezidbu i berbu; i obratno. U velikim je voćnjacima to teško uskladiti, ali u manjim nasadima i kućnim vrtovima, u kojima ne rabimo pesticide, uzgoj potkultura moguć je i preporučljiv. Što se tiče prirodnih uvjeta, potkulture ćemo uzgajati samo u područjima s dovoljno oborina i topline, na tlima koja su plodna, bogata humusom, vlagom i svim potrebnim hranivima, makroelementima: N, P, K, Ca, i mikroelementima: Fe, Cu, Zn, B, Mn, Mo.
Tijekom zime, dok razrađujete planove za uzgoj povrća, voća i cvijeća u sljedećoj vrtlarskoj sezoni, razmislite i o tome hoćete li uvesti uzgoj neke od navedenih podkultura u voćnjaku.