Jabuke

Jabuke

petak, 9. listopada 2015.

Presađivanje trajnica

Volim jednogodišnje i dvogodišnje cvijeće jer cijelo ljeto u vrt unosi lijepe i ugodne boje što dvorištu daje posebnu živost. Ipak, vrlo su mi drage i trajnice: višegodišnje cvatuće biljke koje su, osobito one visoke i velike, uz grmlje i drveće okosnica svakoga vrta. Kad ih jednom posadite, one su godinama prekrasan ukras svakoga vrta. A kad se nakon niza godina trajnice počnu izdizati iz tla i sredina busena ogoli, a cvjetovi se razvijaju samo na vanjskom rubu biljke, valja ih pomladiti dijeljenjem i presaditi. Za presađivanje većine trajnica odlučujemo se najčešće tek onda kad prerastu za njih predviđeno mjesto u cvjetnjaku.
Proljetne i ljetne trajnice valja razdijeliti i presaditi u jesen, a one koje cvatu u jesen pomlađujemo u proljeće. Trajnice snažna rasta, kao funkija, ljiljanka i slične, presadite svake treće godine. Kukurijek, srdašce, božur i kotrljan ne vole da ih uznemiravamo – dugi niz godina mogu biti na istom mjestu - pa ih pomlađujemo tek kad im se stabljike stanje, a cvatnja oslabi.

Za mirna i oblačna vremena, kad donesete odluku o presađivanju višegodišnjega cvijeća i kad je tlo vlažno, ali ne premokro, vilastom štihačom izvadite prerasli grumen, otresite suvišnu zemlju, razdijelite ga na manje bokore te odrežite oštećeno i predugačko korijenje.
Posadite ih na duboko prekopanu gredicu pognojenu s 10 l komposta na četvorni metar. Posađene biljke temeljito zalijte kako bi se sve šupljine oko korijenja ispunile zemljom. Prije sadnje gredicu je dobro prekriti zastirkom od usitnjena lišća i sjeckane trave, da se spriječi isušivanje tla i biljke zaštite od hladnoće. Osim toga, organska zastirka (možda poznatija pod nazivom malč) sprječava rast korova – točnije: biljaka koje bi na tom mjestu voljele rasti ali mi to ne želimo – i obogaćuje tlo humusom. Zastirku prije sadnje trajnica valja poškropiti gnojnicom od gaveza i koprive što potiče rast i jača otpornost cvijeća prema bolestima i nametnicima te ubrzava razgradnju organskih tvari u tlu. Ako zima bude duga i oštra, ako se tlo bude smrzavalo, dodajte još jedan debeo sloj sjeckane biljne mase ili polurazgrađenoga komposta kako biste novostvoreno mlado korijenje trajnica zaštitili od hladnoće.