14 srpnja, 2022

Rajčica - voće ili povrće?


 Ako ste negdje slučajno čuli ili pročitali da rajčica nije povrće nego voće, vjerojatno će vas zanimati je li to točno. Rajčica, lat.Solanum lycopersicum, znana i pod nazivom jabučasta rajčika te zlatna ili crljena jabučica, višegodišnja je zeljasta biljka koja se u našim klimatskim uvjetima uzgaja kao jednogodišnja kultura. Agronomi je svrstavaju u povrćarske kulture jer se uzgaja u vrtovima i na njivama kao i krastavci, tikvice, dinje, lubenice, grah, grašak i druge puzavice i penjačice, a njeni plodovi bobe jedu se sirovi ili kuhani i poslužuju najčešće poslije juhe uz meso, ribu, tjesteninu, krumpir ili rižu što čine glavni dio obroka. Budući da ih ne jedemo poslije obroka kao slasticu i ne sladimo je šećerom nego začinjavamo solju, octom, uljem i sjeckanim začinima ne smatramo je voćem. Zrele, netom ubrane rajčice odličan su poslijepodnevni osvježujući međuobrok, zdraviji od slatkiša. Do zabune u nazivu može doći ako se engleski izraz fruit prevede kao voće, a ne kao plod, jer dio rajčice koji koristimo za jelo jest plod, ali nije voće.Botaničarima, pak, nije toliko važno kako neka biljka služi čovjeku. Oni proučavaju vanjske oblike biljaka i njihovu unutarnju građu, razvitak, životne procese, srodstvene i razvojne odnose među biljkama itd., pa na osnovi spoznaja koje dobivaju sve biljke svrstavaju u prirodni sustav. Tako je rajčica srodna krumpiru, patlidžanu, te drugim sličnim biljkama koje čine rod Solanum unutar velike porodice ponoćnica, lat. Solanaceae, što obuhvaća 85 rodova i oko 2.300 vrsta raširenih pretežito u tropskim i subtropskim područjima, s centrom razvoja u Južnoj Americi. Mnoge biljke iz ove porodice imaju veliko gospodarsko značenje jer služe kao hrana, kao ukrasne biljke ili za proizvodnju lijekova. Često sadržavaju alkaloide, primjerice solanin, nikotin, atropin i dr. te su veoma otrovne.
Onima, pak, koji vole uzgajati i jesti rajčicu nije toliko važno jesu li je ljudi svrstali u ovu ili onu skupinu. Važnije nam je da je uzgojena u našem vrtu iz domaćeg sjemena, da je ubrana zrela, crvena i slasna.