08 rujna, 2011

Crne piknje i mrlje na jabukama

 U vrtu na selu prije dvadesetak godina posadila sam nekoliko sadnica jabuka. Sad su to velika i visoka stabla i ne mogu ih više redovito  orezivati. Rastu prirodno i slobodno, ne prskam ih pesticidima, a u jesen zrele plodove poberem ako ima što za pobrati. Jedna od tih jabuka je i velika bijela kanadska reneta o kojoj sam tekst već napisala. Na njenim plodovima, kao i na plodovima ostalih sorti jabuka koje u mom malom voćnjaku rastu, potkraj ljeta i u jesen mogu se uočiti maslinastozelene do crne piknjice i nepravilne mrlje koje ponekad prekrivaju gotovo cijeli plod. Uzročnici su te pojave gljivice Leptothyrium pomi i Gheoides pomigena. One ne prodiru u tkivo ploda nego žive kao saprofiti čvrsto naljepljene na površinu ploda, a hrane se izlučevinama pokožice. Ima ih i na kori jabukovih, vrbovih, javorovih i jasenovih grana, odakle spore nošene vjetrom dospijevaju na plodove jabuka. Javljaju se u slabo njegovanim voćnjacima na voćkama guste krošnje, u dolinama rijeka, na vlažnijim položajima, gdje je visoka vlaga zraka. Zaraza ovim gljivicama je jača ako ljeto i rana jesen obiluju kišom.
Većinu tih domaćih jabuka potrošimo za pripremu miješane marmelade, kuhamo kompot, pečemo štrudl ili biskvit s jabukama i slične kolače ili ih naribamo, narežemo na kockice i zaledimo. Ako ih jedemo svježe taj dio kožice koji je prekriven mrljama i piknjicama jednostavno ogulimo. Crne piknjice i mrlje se dobrim pranjem oštrom stranom čiste spužvice za pranje posuđa mogu djelomično ukloniti jer ne ulaze u plodove. No ipak mogu oštetiti kožicu pa se plodovi, ako ih dulje čuvate u spremištu brže smežuraju i suše. Jačoj pojavi crne mrljavosti podliježu slatke sorte, te one s nježnijom kožicom ili debljom voštanom prevlakom, kao stara sorta bobovac i slične. Razvoj gljivica nastavlja se i za vrijeme čuvanja, posebice u vlažnom i toplom podrumu.
Crna se mrljavost u komercijalnim voćnjacima suzbija redovitim mjerama zaštite voćaka od ostalih bolesti, prvenstveno krastavosti. Stoga se rijetko zamjećuje u plantažnim nasadima u kojima se provodi prskanje pesticidima prema kalendaru prskanja jabuka svake godine. U manjim voćnjacima pojavu crnih mrlja spriječite uzgojnim mjerama: prorijedite krošnje i odrežite sve suhe grane koje su izvor zaraze za plodove. Prorijedite voćnjak iskrčivši sva suvišna stabla kako biste povećali razmak između voćaka i omogućili prodiranje sunčeve svjetlosti do svih dijelova svakog stabla.