četvrtak, 1. travnja 2010.

Korabica

Jedna od prvih povrćarskih kultura koju sam posijala u svom povrtnjaku bila je korabica, lat. Brassica oleracea var. gongylodes. Dok se kupus, kelj, cvjetača i ostale kupusnjače uzgajaju zbog pupova, lišća ili cvatova, korabicu, uzgajamo zbog zadebljale stabljike. 
A ona najbolje uspijeva na pjeskovito-ilovastim, toplim, propusnim tlima neutralne reakcije koja su prethodne godine bila pognojena stajskim gnojem.
Slabije plodna tla prije sjetve dodatno pognojite s 80 g/m2 mineralnoga gnojiva s većim udjelom fosfora i kalija, npr. florinom 1 ili florinom 5.
Rane sorte korabice narastu za upotrebu za 10 do 15 tjedana, a kasne za 15 do 20 tjedana.


Uzgoj je jednostavan pa korabicu sijemo cijele godine, bilo u zaštićenim prostorima bilo na otvorenom.
Za ranu potrošnju rano u proljeće, tijekom veljače i ožujka, uzgajamo presadnice ranih sorata u klijalištu, a na gredice ih presađujemo u ožujku i travnju.
Nakon toga od početka travnja sve do kolovoza korabicu sijemo na otvorenom, bilo izravno na gredicu za uzgoj kupusnjača bilo na posebnu gredicu za uzgoj presadnica.
Kad se nakon supki razviju 3 - 4 prava lista, presadnice posadite na mjesto uzgoja na razmak od 25 cm. Dok se ostale zeljarice smiju posaditi i malo dublje, korabicu posadite tako da mjesto razvitka "jabučice" ne bude tik iznad tla nego malo više.
Uzgajate li ih izravnom sjetvom, kad naraste nekoliko listova, korabice prorijedite, a mlado lišće utrošite kao dodatak juhama, varivo ili salatu.
Za jesensku i zimsku potrošnju u lipnju i srpnju sijte kasne sorte, primjerice bijeli golijat, presadite ih u kolovozu i u rujnu pa će za berbu dospijeti u rujnu, listopadu i studenom.
Korabicu možete uspjelo uzgajati i u našim planinskim područjima pa u ljetnoj sezoni i ondje možete dobiti dvije do tri berbe.
Za vegetacije korabice dva do tri puta okopajte i redovito zalijevajte kako ne bi odrvenjele. Pazite da se "jabučice" za uzgoja ne raspucaju. To se događa ako ih predugo uzgajate, ako u tlu ima previše vlage, ako je tlo presuho i ako u zraku ima premalo vlage.
Jabučice se raspucaju i zbog mehaničke ozljede stabljike ili ako nakon duge suše iznenada padne obilna kiša.
Osim toga korabice će pucati ako ih zalijevate u prevelikim razmacima.
Ljeti, osobito ako je jako vruće, korabice brzo odrvene, postanu vlaknaste, rubene, oštra su ljutkasta okusa i nisu ukusne za jelo. Stoga ih sijte svaka tri do četiri tjedna kako biste stalno imali svježe mlade korabice.


Svježa korabica u 100 g sadržava 2,6 g šećera, 3,6 g vlakana, 0,1 g masnoća, 1,7 g bjelančevina, 91 g vode, vitamine i minerale. Jedite ih kao salatu, svježe naribane, same ili pomiješane s mrkvom, bijelom ili žutom repom, endivijom, zelenom salatom i drugim korijenastim i lisnatim povrćem, začinjene uljem i limunom ili jabučnim octom.

Nema komentara:

Objavi komentar