Jabuke

Jabuke

subota, 28. srpnja 2012.

Cinije

Nakon što obavim jutarnje poslove u vrtu, najdraže mi je poslije gableca sjest na verandu, pijuckat' kavicu i gledat' raskošne visoke cinije. Posijala sam ih naime u cvjetnjak pred kućom tako da ih vidim dok sjedim na svojoj ležaljki. Prelijepi su ti bijeli, nježnoružičasti, žuti, narančasti, brončani, ljubičasti, grimizni, svijetloljubičasti ili purpurni, dvostruki, polupuni ili puni cvatovi što se izdižu nad snažnim uspravnim stabljikama.
Više od stotinu sorata cinije, lat. Zinnia sp., jednogodišnje zeljaste biljke, nastalo je od divlje forme koja potječe iz Meksika. Mogu biti niske, srednje visoke ili visoke. Najniže patuljaste sorte nisu više od 15 cm, a najviše sorte narastu i do 70 cm visine. Volim ih jer se lako uzgajaju izravnom sjetvom na gredicu - tako sam i učinila sredinom svibnja - a najbolje uspijevaju na propusnim plodnim ilovastim tlima, na žarkom suncu. U hladovini mogu stradati od pepelnice, osobito ako oko njih slobodno ne struji zrak.

Najviše im gode duga vruća i suha ljeta jer dobro podnose sušu, pa cvatu sve do prvih kasnojesenskih mrazova. Ja ih uzgajam na velikoj cvjetnoj gredici, no novije niske sorte pogodne su i za ukrasne posude te za obrubljivanje vrtnih staza. Jedan red niskih cinija posijala sam za probu uz rub verande, ali one nisu tako lijepe kao ove visoke na gredici.
Cvatovi cinije dugo se drže u vazi, ali ih valja pobrati rano ujutro, i to prije nego što se središnji dio glavice rascvate, a latice izblijede. Kako bi cinije u vrtu što dulje plijenile našu pozornost, redovito valja uklanjati ocvale cvatove. Odrezujem ih redovito bakinim velikim običnim škarama kojima sam zatupila vrhove da se ne nabodem. Te su škare moj glavni alat u njezi cvijeća. A kad želim dobiti velike glavice cinija na dugim peteljkama, onda uklanjam sve postrane izbojke ispod odabrana cvatnog pupa. One su nalik gerberama i pogodne su za cvjetne aranžmane.

Sjemena cinije uvijek ima za kupiti, ali ja volim prikupiti svake godine bar malo vlastita sjemena. Stoga nekoliko cvatova svake boje pustim da dozore pa ih potkraj ljeta poberem i ostavim da se dobro osuše. Kad sjemenke počnu ispadati iz osušene cvatne glavice, odvojim suhe latice, cvjetište i ostale dijelove cvata pa čisto sjeme spremim u staklenku i čekam proljeće kad ću opet posijati cinije - prave vrtne ljepotice.