19 svibnja, 2011

Posijte krastavce

 Za uzgoj krastavaca, jednogodišnjih zeljastih penjačica iz porodice tikvenjača, latinskoga imena Cucumis sativus, podrijetlom iz tropskih krajeva istočne Indije, odaberite sipko, toplo, humozno i propusno tlo neutralne reakcije. Gredice, jesenas pognojene s najmanje 10 litara zreloga stajskoga gnoja po četvornomu metru, plitko prekopajte i pograbljajte, pa prekrijte 15-20 cm debelim slojem lišća, slame, sijena i komposta. Ispod zastirke tlo je toplije i vlažnije, a organske tvari polako se razgrađuju i redovito opskrbljuju biljke hranivima. Krastavci rastu brže, berba započinje ranije, dulje traje, a urod može biti 40-50 posto veći. 
Budući da su krastavci dobri penjači, postavite im oslonac od metalnih šipki ili čvrsta pruća duljine 2 m i tanke užadi. Plodovi će biti uvijek čisti, lakše ih je brati, a lišće se razvija na toplu zraku, a ne pri tlu, pa je mogućnost zaraze uzročnicima gljivičnih bolesti manja. Uza svako uže, u dva reda razmaknuta 90 cm, posijte po 3-4 žućkaste duguljaste sjemenke. U jednom ih je gramu 30-60, a dobru klijavost zadržavaju 6-8 godina. Kliju kad je noćna temperatura tla viša od 8oC pri temperaturi zraka od 15 do 20 C stupnjeva, a to je u našim kontinentalnim krajevima sredinom svibnja. Niču 4-8 dana poslije sjetve, cvatu za 40-50 dana, a prve plodove, duguljaste bobe, ubiremo nakon 50-70 dana. 

Poslije nicanja pokraj svakog užeta ostavite po jednu biljku - ostale odrežite nožem i ne čupajte ih da se ne ošteti osjetljivo korijenje - kako bi krastavci imali dovoljno mjesta za razvitak bočnih vriježa. Naime, na glavnoj su vriježi uglavnom muški cvjetovi s prašnicima, a na bočnim se vriježama poslije prvih muških oblikuju ženski cvjetovi s plodnicama. Ako nakon razvića sedmog lista glavnoj vriježi odrežete vrh, razvit će se više bočnih vriježa s mnogo plodova.
Ljeti, kad krastavcima treba mnogo vode i hraniva za normalan razvitak plodova, zalijevajte ih kišnicom ili odstajalom vodom iz bačve. Rabite li hladnu vodu izravno iz vodovoda, biljke doživljavaju šokove, zaostaju u rastu, a mogu i odumrijeti. Pazite da ne navlažite lišće kako ne biste potpomagali zarazu plamenjačom, pepelnicom i antraknozom. Njihovim je sporama dovoljna i najsitnija kapljica vode za klijanje i razvitak micelija.
U krajevima s dugim i toplim ljetom krastavce, osobito kultivare sa sitnijim plodovima za ukiseljavanje, možete posijati i kasnije krajem lipnja, najkasnije na početku srpnja za berbu do konca jeseni.
Za oslonac na rubovima gredica učvrstite po tri šipke u tronožac, a na sredini po dva na razmaku od 1,20 m u obliku obrnutoga slova V. Povrh ukrštenih šipki postavite poprečno čvrsto zavezane šipke, a na njih privežite tanku užad na razmaku 30-40 cm. Svako uže učvrstite pomoću kolčića zabijena u tlo te na nekoliko mjesta zavežite čvor kako bi se krastavci mogli viticama bolje učvršćivati.
Opisan oslonac možete upotrijebiti za rajčice, visoki grašak, grah mahunar, puzave tikvice, ukrasne penjačice, prilagodivši visinu veličini svake biljke. U jesen konstrukciju rastavite i spremite pod nadstrešnicu pa sljedeće godine opet postavite na gredice na kojima ćete prema razrađenu plodoredu uzgajati navedeno povrće.