Kad u kasno ljeto i ranu jesen uđemo ujutro u vrt, ne znamo što bismo prije ubrali: rajčice, tikvice, paprike, krastavce, mahune, blitvu, peršin, ciku ili mrkvu. To obilje povrća nekako valja sačuvati i za zimske dane kad vrt možda bude pod snijegom. Nešto ćemo spremiti u podrum ili utrapiti, nešto preraditi, ukiseliti i osušiti, ali veći dio je ipak najjednostavnije zamrznuti. Prije odlaganja u škrinju povrće dobro operite i očistite te prema potrebi usitnite. Kako bi se inaktivirali enzimi koji bi mogli pruzročiti kvarenje, mnoge vrste povrća valja i blanširati, odnosno kratko prokuhati u kipućoj vodi. Povrće će time zadržati lijepu boju i ugodan miris, a sačuvat će se i vitamini. U veliki lonac ulijte oko 5 l vode, pa ulažite po 1/2 kg povrća u vrelu vodu. Nakon 2-4 minute povrće vadite cjedilkom, uronite u ledenu vodu kako bi se što prije ohladilo, pa ostavite da se ocijedi. Punite vrećice, plastične ili čelične posudice tako da što bolje istisnete zrak. Pravite manje obroke, odnosno onolike koliko vam je potrebno za jedan obrok, kako biste izbjegli odmrzavanje i ponovno zamrzavanje povrća.
Svakako zabilježite nadnevak, količinu i vrstu povrća na svaki paketić jer poslije, kad sve u škrinji ispremiješate, nećete znati koliko je povrće bilo zamrznuto. Osim toga, neće doći do zabune između lisnata povrća, primjerice špinata i blitve. Zabilježen datum će pomoći da najprije potrošite ono što ne smije dugo stajati. Krastavce, tikvice i rajčice ne treba blanširati, a lisnato začinsko bilje se može nasjeckati i zamrznuti s vodom u kutijicama za led. Na natpisnoj pločici svake škrinje navedena je količina namirnica koju smijete pohraniti u roku od 24 sata, primjerice za škrinju zapremine 310 l to je 51 kg. Ulažete li veću količinu od navedene, kakvoća zamrzavanja je slabija i povisit će se temperatura već zamrznutih namirnica. Dan prije zamrzavanja uključite prekidač na neprekidan rad, kako bi temperatura u škrinji bila što niža. Složite povrće na dno i uz rub škrinje da se što brže smrzne. Time ćete spriječiti stvaranje velikih kristala vode koji mogu razoriti stanične stijenke u tkivu povrća. Kad takvo povrće izvadite iz škrinje ono je nepostojano i gubi čvrstoću. 24 sata pošto ste pohranili svježe povrće u škrinju, prekidač prebacite na automatski rad. Zamrzavate li manju količinu svježa povrća, do 2 kg, prekidač ne treba prebacivati na neprekidan rad. Pri temperaturi -18°C zamrznuto povrće možete čuvati do 12 mjeseci. No, najbolje je potrošiti ga što prije, jer duljim stajanjem ipak gubi na kakvoći. Stoga ne zamrzavajte više povrća nego što vam je zaista potrebno. Višak povrća koje uberete radije darujte prijateljima i susjedima. Zamrznuto povrće nakon vađenja iz škrinje odmah pripremite za jelo, jer mraz konzervira namirnice, ali ne uništava mikroorganizme, koji se poslije otapanja ubrzano aktiviraju i uzrokuju brzo kvarenje.
U tablici u nastavku pogledajte kako valja pripremiti pojedinu vrstu povrća za zamrzavanje, koliko traje blanširanje i koliko dugo se povrće može u škrinji čuvati.
Vrsta
povrća |
Priprema |
Trajanje
blanširanja u minutama |
Rok
čuvanja |
Cvjetača
i brokula |
cijeli
cvat ili rastrgan na pojedine dijelove |
cvat
4 minute, dijelovi cvata 2 minute, za cvjetaču u vodu dodati malo limunske
kiseline |
9
mjeseci |
Kelj |
odvojiti
peteljke, poslije blanširanja nasjeckati |
2 |
12
mjeseci |
Kelj
pupčar |
samo
čvrste glavice |
3-4
minute |
12
mjeseci |
Kupus
|
narezati
na rezance |
3
minute u blago zakiseljenoj vodi |
12
mjeseci |
Korabica |
narezati
na kockice ili ploškice |
2-3
minute |
6
mjeseci |
Mrkva,
korijen peršina, celera i pastrnjaka |
narezati
na kolutiće, kockice ili prutiće |
3-4
minute |
12
mjeseci |
Špinat |
odstraniti
peteljke, lišće pasirati poslije blanširanja |
2-3
minute |
12
mjeseci |
Blitva
|
zadebljale
peteljke odvojiti i blanširati posebno, zamrznuti cijele listove |
2-3
minute |
12
mjeseci |
Mahune |
narezati
na 3-5 cm dugačke komadiće |
3-4
minute |
10-12
mjeseci |
Grašak |
na
vrijeme ubrati i oljuštiti prije blanširanja |
2
minute |
10-12
mjeseci |
Poriluk |
narezati
na kolutiće |
3
minute |
6
mjeseci |
Šparga |
oljuštiti,
odrezati donji drvenast dio |
3
minute |
10
mjeseci |
Gljive |
očistiti,
velike narezati na listiće i oprati |
2-4
minute ovisno o veličini |
6
mjeseci |