23 kolovoza, 2012

Orhideje

 Orhideje, egzotične biljke iz porodice kaćunovke, lat. Orchidaceae, smatramo posebno lijepim biljkama i za mnoge su one kraljice cvijeća. 
Botaničari su ustanovili da postoji oko 1.000 rodova s 15.000 do 30.000 biljnih vrsta, a potječu iz Azije, Australije i Filipina. Govori se da postoje gotovo 200 milijuna godina i rastu u svim dijelovima svijeta osim u pustinjama i na arktičkom ledu. Mnoge od njih su endemi - možete ih naći samo na određenom mjestu i nigdje drugdje. 
Stara vrtlarica orhideje još nije uzgajala. Dobila bih povremeno pokoji cvijet na dar, onako lijepo upakiran u plastičnu kutijicu ili ugrađen u buketić, ali ne i pravu živu biljku. Dugo se naime vjerovalo da orhideje uspijevaju jedino u staklenicima i da ih je teško, ako ne i nemoguće uzgajati u kući. No one su mnogo žilavije i otpornije nego što mnogi misle i veoma prilagodljive. Istina je da među 20.000 vrsta i oko 100.000 hibrida ima i onih razmaženih, no mnoge posve dobro uspijevaju i na običnoj prozorskoj klupčici. Za uzgoj u kući najzahvalnije su leptiraste orhideje, znane i pod imenom malajski cvijet, iz roda Phalenopsis, koje uz dobru njegu cvatu od dva do tri puta na godinu. Tajna je u tome što je temperatura u njihovoj postojbini, jugoistočnoj Aziji, cijele godine ujednačena, a odgovara našoj sobnoj temperaturi. Kad prvi, bijeli, nježnoružičasti, lila ili žuti cvjetovi ocvatu, cvatnu stapku prikratite na 2-3 okca, kako bi se razvili novi. Phalenopsis najbolje uspijeva na svijetlu, ali od izravna sunca zaštićenu mjestu. Često se na odrasloj biljci razviju nove biljčice s korijenjem, koje valja odrezati i posaditi u nove lončiće u supstrat za orhideje.
Rod Cattleya poznat je po velikim svjetlucavim, najčešće tamnoružičastim ili ljubičastim cvjetovima ugodna mirisa. Povoljna je temperatura za nju i njene hibride iznad 15°C, a najbolje uspijeva pri 18-20°C. Osigurajte joj mnogo svjetla. Prevlažan supstrat ne podnosi, bolje da je zaboravite zaliti nego da je zalijevate prečesto. Zimi miruje pri temperaturi od 14°C pa je rjeđe zalijevajte. Ne dopustite li joj mirovanje, katleja neće oblikovati nove cvjetne pupove, nego samo nove mladice.
Većina vrsta i hibrida iz roda Paphiopedilum, poznatih pod nazivom gospine papučice, također voli sobnu temperaturu, dakle oko 20°C, a zaliti je valja tek kad se supstrat malo osuši. Voda nipošto ne smije ostati u srcu biljke. Gospine papučice koje potječu iz hladnijih područje, kao što je Paphiopedilum insigne, najbolje su za uzgoj u kući. Da bi procvale, za hladnih rujanskih noći neka budu tri tjedna vani.
U kući se mogu uzgajati i orhideje iz roda Dendrobium, Miltonia, Miltoniopsis, Odontoglossum, Oncidium te Cymbidium. Koju god budete kupili ili dobili na dar - i ja ću si napokon jednu biljku u lončiću kupiti - uz pravilnu njegu njihovi prelijepi egzotični cvjetovi očaravat će vas godinama.