Ako ste ubrali ili kupili veću količinu kestena, možete ih pri temperaturi od 0oC i relativnoj zračnoj vlazi od 85 % čuvati oko tri mjeseca u platnenim, mrežastim plastičnim ili jutenim vrećama, kartonskim kutijama ili košarama u tamnom i hladnom spremištu ili podrumu bez vlage. U toplim i suhim prostorijama osuše se ili pokvare zbog bakterija i gljivica, koje uzrokuju suhu, gorku i žutu trulež. Kestene izgrizaju gusjenice i ličinke kornjaša, pa se ne mogu dugo čuvati.Nemate li prikladnu prostoriju, radije ih oljuštite, blanširajte 4 minute, ohladite i zaledite. Tako zaleđene možete čuvati oko 6 mjeseci. Po potrebi ih vadite, kratko prokuhajte, oljuštite unutarnju kožicu, pa iskoristite za pripremu fine bombe od kestena, pite i drugih različitih kolača i slastica. Manju količinu kestena možete odmah skuhati te pripremiti pire i zalediti ga. Kesteni, plodovi pitomoga kestena, veoma su hranjivi: 100 grama daje 213 kalorija, a sadržavaju oko 45 % škroba, 2 % masti, 40 % vode, puno vitamina B 1, te malo vitamina C.