10 svibnja, 2012

Mjerenje malih količina pesticida

Vrtlari koji koriste pesticide, a imaju male vrtove i nekoliko stabala voćaka na okućnici, često imaju problema s odmjeravanjem potrebne količine pesticida da bi dobili otopinu koncentracije navedene u uputi za pojedino sredstvo. Primjerice, ako je navedena koncentracija 0,02 %, to znači da u 100 ml vode treba dodati 0,02 ml pesticida. Za malu prskalicu od 1 l to je 0,2 ml, a za prskalicu od 5 l to je 1 mililitar. Kako precizno izmjeriti tako male količine?
Danas su u prodaji mogu naći neki pesticidi koji imaju priloženu mjericu za tako male količine, a u slučaju da toga nema mogu se rabiti plastične žličice koje su priložene uz ljekovite sirupe, antibiotike i sično u koje stane oko 5 ml tekućine, mala žličica za kavu u koju stane oko 2 ml tekućine, čajna žličica koja sadržava 4-6 ml, te žlica za juhu od 11-13 ml. Za mjerenje pesticida može poslužiti i kapaljka jer u jednom mililitru ima 15-25 kapljica, a također i štrcaljka za injekcije od 1 ili 2 ml.
Pri mjerenju pesticida valja postupati veoma oprezno. Žličice i mjerice kojima ste mjerili pesticide više ne smijete rabiti u druge svrhe zbog opasnosti od trovanja. Ako je riječ o pesticidima u obliku prašiva, tada valja preciznom vagom odmjeriti potrebnu količinu sredstva u određenoj posudici i nju ubuduće upotrebljavati kao mjericu. Osim toga, kad rabite pesticide i slične otrovne tvari u vrtu ili voćnjaku imajte na umu da je uvijek potrebno pripremiti sredstvo u preporučenoj koncentraciji jer previsoke koncentracije mogu oštetiti voćke, a preniske neće biti dovoljno djelotvorne.